A SÁROSPATAKI UTÁNPÓTLÁSNEVELŐ SPORTISKOLA - SUSI - SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA - 2011-2012

LABDARÚGÁS

 

ELŐSZÖR A SULIBA, UTÁNA A SUSIBA!

SUSI = tehetséges gyermekek – megszállott szakemberek

 

1; HELYZETELEMZÉS:

2007-ben alakult a Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola Egyesület, röviden a SUSI. A komoly szakmai munka mellett, a gyermekek egészségre nevelése is egyik fő célunk között van. Az elhivatott edzők heti három alkalommal, három helyszínen tartanak foglalkozásokat.  A korszerű képzés és edzésmunka mellett, egyik legfontosabb feladatának tekinti a SPORTISKOLA a versenyeztetés kérdését, hiszen egy mérkőzés száz edzéssel is felérhet. Így remélhetőleg olyan játékosok kerülnek ki a SUSI kötelékéből, akik megfelelően öregbítik Sárospatak város hírnevét, és nemcsak a sportpályán, de az élet minden területén is megállják a helyüket. A SUSI „falain” belül jelenleg a következő fiú csapatok vannak jelen: U12; U11; U9; U7. A SUSI megmutatta, hogy létezik a szülők körében is igény, és ez a város határain túlra is kiterjed. A Sportiskolában a sárospataki gyermekeken túl, Karcsáról; Kenézlőről; Sátoraljaújhelyből; Hercegkútról; Sárazsadányból, Makkoshotykáról; Pácinból; Erdőhorvátiból; Vámosújfaluból; Vajdácskáról és Szerencsről is bejárnak a tanulók, ami figyelemre méltó. . Az egyesületünknek együttműködési megállapodása van a Nyírsulival, a Sárospataki Torna Club-bal (ahol a gyermekek tovább folytatják pályafutásukat - U13-tól felfelé) és a lengyel székhelyű Tyczyn város sportegyesületével is. Sőt, kiváló a kapcsolatunk a Debreceni Sportiskolával; a Kazincbarcikával, a Diósgyőri VTK-val és a napokban felvettük a kapcsolatot a Puskás Ferenc Akadémiával is. Szakembereink megszállottságát és gyerekeink tehetségét próbáljuk meg hatékonyabban kiaknázni. Edzéseinkhez óriási segítséget nyújt Sárospatak Város Önkormányzata; a Városi Uszoda; a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája; a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola; a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája; az Árpád Vezér Gimnázium. Az egész város egységes és tesz a körzet minőségi labdarúgásáért, utánpótlás-neveléséért. A magyar labdarúgás jövője függ attól, hogy ilyen kis térségekben is legyen összefogás a sportoló nemzet megvalósítása érdekében. A versenyeztetés kérdését is fontos tényezőnek tartjuk, megfelelő mértékben. Ezért minden csapatunknak 3 tornát szervezünk éves szinten. Ebben benne van a Gyermeknapi Sportfesztivál is, ahol két nap, több mint 45 csapat vesz részt, 4 korcsoportban. A kupáink szinte az egész országot átfogják, hiszen elfogadták már a meghívásunkat a következő csapatok: Budapesti Honvéd, Nyírsuli; MISI – Miskolci Sportiskola, Vác, Debreceni Olasz Focisuli, DVSC, Kazincbarcika, Hatvan, Gyöngyösi Sportiskola, Salgótarján, Szeghalom, Mátészalka, Fehérgyarmat, Hajdúnánás, Bőcs SE, Encs SE, Mezőnagymihály, Dunakeszi, Ózd, Karcsa, Pálháza, Tiszavasvári, Tiszaújváros, Szerencs, Újfehértó, Girincs, Tokaj DSE, Sátoraljaújhely SE, Nagyrozvágy. Megpróbálunk minden eseményen kettő hazai  csapatot elindítani, ezáltal mindenkinek lehetőséget adni, hiszen nem tudni kiből lesz a következő Puskás Öcsi. Sportiskolánk részt vesz a Bozsik program, egyesületi versenyeiben.

A gyermekeknek szeretnénk mindent megteremteni a mozgáshoz, természetesen úgy hogy figyelünk arra: hogy a sportolás ne menjen a tanulás rovására. Hátrányos helyzetünkből adódóan nagyon nehéz a szükséges felszereléseket, eszközöket, vagy akár a terembérlést is biztosítani. Önhibánkon kívül hátrányos helyzetű településnek, körzetnek minősülünk, ráadásul nagyon messze vagyunk bármely megyeszékhelytől. De töretlen erővel megyünk előre, hiszen egy csillogó szemnél nincs szebb látvány. Összességében egy idézet a legmegfelelőbb a tevékenységünk kifejezésére: „Ez a sportág a szerelmünk, a szerelemért pedig áldozni kell”   /Gyulai Márton/.

 

2; CÉLJAINK:

Szeretnénk sportiskolánkban egyre több gyermeknek lehetőséget adni a sportolásra, ezáltal a labdarúgást népszerűsíteni és új sportcsoportokat létrehozni, az óvodás kórtól. Mivel U12 és alatti korosztállyal dolgozunk, ezért fontos feladatnak tartjuk a tanulók létszámának megduplázását. Sőt, 2011 szeptemberétől új szakosztállyal szeretnénk bővíteni egyesületünket, ez pedig - a városunkban oly népszerű, és országos eredményeket hozó - leány labdarúgás, leány futsal. Sportszakmai céljaink között van az is, hogy megfelelő pályákon, sportcsarnokokban tudjuk az edzéseket elvégezni. Az Európai szintű tárgyi (infrastruktúra) és személyi feltételeket eddig nem mindig tudtuk biztosítani, de úgy érzem mindent megtettünk érte. A gyermekeknek szeretnénk megfelelő számú versenyt (elsősorban Magyarországon), utaztatást (együtt utazik a csapat, és nem külön viszik Őket a szülők), felszerelést (megfelelő minőségű mez, melegítő...) és - a fejlődésük érdekében elengedhetetlen - eszközöket (leszúrható bója, rugófal, megfelelő mennyiségű labda...) megteremteni. Egy - egy rangos eseményre (válogatott mérkőzés) is szeretnénk elvinni sportolóinkat. Fontosnak tartjuk az edzők képzése mellett, a megbecsülésüket is, amit eddig nem mindig tudtuk biztosítani. Az edzőinknek vagy szakedzői képesítésük vagy UEFA által kibocsájtott diplomájuk van, sőt minden szakember testnevelő tanár is egyben. Egyesületünk gazdasági modernizációja, gazdasági működésének, átláthatóságának megvalósítása és biztos anyagi hátterének megteremtése is kiemelt céljaink között van.

 

3, A MEGVALÓSÍTÁS ESZKÖZEI:

Ahhoz, hogy több csapattal tudjunk dolgozni, az iskolákkal (nem csak sárospataki) való kapcsolatot fogjuk mélyíteni. Több toborzási lehetőséget fogunk biztosítani, több szülői értekezletre fogunk elmenni. Ezáltal a szülőket személyesen fogjuk tájékoztatni a SUSI új lehetőségeiről. A lány labdarúgás irányában is nyitunk, mégpedig a futsal tekintetében. Sok játékos van Sárospatakon és környékén akik a közelmúltban részt vettek országos döntőkön (GÓLIÁT; MGYLSZ; DIÁKOLIMPIA), akiket felkeresve, új leány szakosztályt indítunk sportiskolánkban. Megfelelő pályákon fognak edzeni gyermekeink, hiszen eddig a bérleti díjakat nem mindig tudtuk megfizetni. Eddig is jó kapcsolatunk volt, azokkal a sport egyesületekkel, akikkel együttműködési megállapodást kötöttünk, de ezután - a gyerekek tehetséggondozása és a fiatal játékosok élvonalba kerülése miatt - akadémiákkal is felvesszük a kapcsolatot. Az edzőinket minden továbbképzésre elküldjük, ahol a fejlődésük biztosított. Fel fogjuk venni a kapcsolatot aerobic edzővel és egészségügyi szakemberrel is, akik segíteni fognak a továbblépés érdekében. A SUSI eddig is remek kapcsolatot ápolt a médiával és eddig is üzemeltetett weblapot. Ezután még több sajtótájékoztatóra és külső kommunikációra lesz szükség, annak érdekében, hogy minél többen megtudják milyen  specifikus munka folyik nálunk.Nemzetközi kapcsolatainkat pedig bővíteni szeretnénk (Olaszország; Németország).

 

SZAKMAI FEJLESZTÉS:

1, UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS:

A, megfelelő pályákon, sportcsarnokokban edzéseket vezetni, így az edzésszámot növelni,

B, megfelelő számú versenyt biztosítani sportcsoportjainknak, így az ország több településére eljutni, lehetőséget adva a sportszakmai fejlődésre,

C, autóbusszal történő utaztatás is fontos feladat, ami egyben egységessé is teszi a csapatot,

D, kapus és aerobic edző alkalmazása, kondicionális terem kialakítása,

 

2, OKTATÁS, NÉPSZERŰSÍTÁS, SZAKTUDÁS:

E, egyre több gyermeknek lehetőséget adni a sportolásra, ezáltal a térségünkben – ahol kevés egyesület foglalkozik a sportág utánpótlás nevelésével - népszerűsíteni a LABDARÚGÁST,

F, új sportcsoportok létrehozása az óvodás kórtól, tehát a LABDARÚGÁS megismertetése az intézményekben és a szülők körében,

G, edzőink képzése, szakmai fejlesztése,

H, a leány LABDARÚGÁS felkarolása, népszerűsítése, felmenőrendszer biztosítása településünkön (mivel városunkban nincs női felnőtt csapat)

 

MOTIVÁCIÓS, ESZKÖZ ÉS STRUKTURÁLIS FEJLESZTÉS:

I, megfelelő minőségű felszerelést biztosítani (mez, melegítő, cipő…) (motivációs eszköz is egyben),

J, új és megfelelő eszközöket (bója, dobófal, megfelelő mennyiségű labda...) megteremteni (motivációs eszköz is egyben),

K, Magyar válogatott mérkőzéseire elutazni, ezáltal megmutatni a sportolóinknak, hogy hova lehet eljutni – (motivációs eszköz is egyben),

L, Európai szintű tárgyi (infrastruktúra) és személyi feltételeket biztosítani,

 

GAZDASÁGI FEJLESZTÉS:

1. KOMMUNIKÁCIÓ

M, egészségügyi szakemberrel történő, heti kommunikáció, az egészséges étkezés és életmód érdekében,

N, médiákkal történő kommunikáció fejlesztése, honlapunk naprakészsége, angol nyelvű fordítása,

O, Nemzetközi kapcsolataink megerősítése, bővítése,

P, specifikus felmenőrendszer biztosítása, együttműködési megállapodás NBI-es egyesületekkel, AKADÉMIÁKKAL,

Q, SUSI évkönyv és ajándéktárgyak létrehozása

R, már nem használt eszközök átadása, kisebb egyesületeknek (!)

 

2. FINANSZÍROZÁS

S, edzőink szakmai és erkölcsi megbecsülése,

T, egyesületünk gazdasági modernizációja, gazdasági működésének, átláthatóságának megvalósítása és biztos anyagi hátterének megteremtése.

 

TÁRSADALMI HATÁSOK:

A, a gyermekek előtt mindig nyitva volt az út a SUSI-ba. Így is volt olyan tanuló aki nem fért be valamelyik kertbe. De a hitvallásunk az, hogy nem lehet tudni előre, kiben milyen tehetség rejlik. Így létre tudunk hozni, akár korsztályos „B” csapatot is.

B, egészséges, testi fejlődés biztosítása (Pl. testápolással, öltözködéssel, táplálkozással, étrenddel kapcsolatos ismeretek)

C, Az emberi vetélkedés, versengés sajátos formája, ahol hagyományok, történetileg alakult szabályok alapján törekszenek jobb teljesítményre. A közösség szerepe, pozitív hatással van a társadalmi beilleszkedésre. Mert a közösségben a problémamegoldó képesség, a kommunikáció, a hazaszeretet, a bűnmegelőzés, az életmódot-alakító tényezők (pl.: példamutatás) és az erkölcsi, akarati tulajdonságok is fejlődnek.

 

GAZDASÁGI HATÁSOK:

D, azáltal, hogy Nemzetközi és országos tornákat szervezünk, nemcsak a gyermekeknek jó, hanem a városnak is, hiszen a sportturizmus fontos kapocs lehet a SUSI és a város életében. Az évek során sok szülő, hozzátartozó kísérte el gyermekét Sárospatakra (külföldiek is), akik utána visszajöttek, adott esetben nyaralni, vagy egyéb indokkal.

E, az eredményeink terjesztésének fejlesztése (SUSI újság, internetes portálok, írott sajtó, dvd-k a versenyekről, sajtótájékoztatók), még több tanulót sodorhat a sportiskola „falai” közé, ráadásul több támogató is felfigyelhet egyesületünk működésére.

F, mivel lehetőségünk lesz rá, hogy az egészséges életmódra (táplálkozás, mozgás) neveljük – szakemberek segítségével – gyermekeinket, ezért felnőtt korban kevesebbet kell gyógyszerre, haszontalan és káros szenvedélyekre és egészségtelen ételekre, italokra költeniük. Ráadásul a gyermekeiknek is ezt fogják közvetíteni!

G, azok a játékosok, akik a SUSI-ból indulva lettek NBI-es vagy esetleg válogatott sportolók, egyrészt megfelelően tudják öregbíteni a városunk, térségünk és egyesületünk hírnevét, másrészt komoly pozícióba kerülve, akár gazdasági és erkölcsi segítséget is tud majd nyújtani.

 

 

Összes utánpótlás-nevelés ráfordítása (Ft)

Összesen (Ft)

Önrész (Ft)

Igényelt támogatás (Ft)

2011/12-es támogatási időszak

777.000

6.993.000

7.770.000

2012/13-as támogatási időszak

-

-

-

2013/14-es támogatási időszak

-

-

-

2014/15-ös támogatási időszak

-

-

-

Összesen:

777.000

6.993.000

7.770.000

 

Korosztályos sportolók létszáma (fő)

Jogcím

Összesen (Ft)

U12  – 12 fő

Sporteszköz, sportfelszerelés beszerzése

650.000

U12  – 12 fő

Gyógyszerek, diagnosztikai eszközök

80.000

U12  – 12 fő

Személyszállítási költségek

220.000

U12  – 12 fő

Nevezési költségek[1]

80.000

U12  – 12 fő

Rendezési, felkészítési, képzési költségek[2]

180.000

U12  – 12 fő

Verseny- és játékengedélyek kiállításának költségei[3]

50.000

U12  – 12 fő

Sportlétesítmény, sportpálya bérleti díja

270.000

U12  – 12 fő

Felkészítéssel, edzőtáboroztatással és versenyeztetéssel közvetlenül összefüggő szállás és étkezés költsége

120.000

U12  – 12 fő

A programban résztvevő sportszakemberek személyi jellegű ráfordításai

600.000

U12  – 12 fő

Logisztikai költségek (csak bérlet) – kivéve személygépkocsi és motorkerékpár

0

 

Összesen:

2.250.000Ft 
Oldalmenü
Diavetítő
Naptár
Szavazás
Mikor alakult a SUSI?
2000
2002
2006
2007
2008