A SÁROSPATAKI UTÁNPÓTLÁSNEVELŐ SPORTISKOLA - SUSI - SPORTFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA - 2011-2012

KÉZILABDA

 

SUSI = tehetséges gyermekek – megszállott szakemberek

„ELŐSZÖR A SULIBA, UTÁNA A SUSI-BA”

Sportfejlesztés: KÉZILABDA…. csupa nagybetűvel

Sportfejlesztési koncepciónk kidolgozása során messzemenően figyelembe vettük a Magyar Kézilabda Szövetség irányelveit és programját. Mindezek mellett természetesen a helyi sajátosságok is döntően befolyásolják a munkát.

Teremtsünk lehetőségeket – a hátrányos térségben!

 

Ismereteink szerint a kézilabda sportág utánpótlás képzése, az egyik legfontosabb a gyerekek egészséges életmódjának megőrzése, fejlődése, életre való nevelése érdekében. Jelenleg térségünk hátrányos helyzetűnek minősül, így nagy erőfeszítésekbe kerül, hogy továbbra is komoly szakmai munkát tudjunk végezni. Ám törekvéseinket mutatja, hogy 2007. szeptember 12-én megalakult a SÁROSPATAKI UTÁNPÓTLÁSNEVELŐ SPORTISKOLA – röviden a SUSI – aminek a feladata a gyermekek komoly képzése minden téren és a lány és fiú sportolóknak, a kézilabda és szivacskézilabda sportágak megismertetése, megszerettetése. Vannak pedagógus végzettségű kézilabdázóink, szakedzőink, akik már komoly eredményeket értek el Sárospatakon, így a gyermekek felnéznek rájuk, ezáltal a komoly szakmai munka biztosított. Ezen eszme egy olyan lehetőséget keres, ahol a sportolni vágyó és tehetséges gyerekek szervezett formában, egységes rendszerben kapják meg a heti 3-4 edzést és a rendszeres versenyeztetést.

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola edzőinek munkája komoly eredményekben mutatkozik meg. Korosztályos csapataink többször vettek részt (ERIMA, ADIDAS) régió döntőkön, országos elődöntőkön, sőt országos döntőkben is szépen szerepeltek. Ezen kívül minden korcsoportunknak (lány-fiú) legalább évi 3 nemzetközi tornát szervezünk, ezek közül a legszínvonalasabb – szinte az egész országot átölelő – SUSI Kézilabda és Szivacskézilabda Gyermekfesztivál, amit májusban szoktunk megrendezni. Legutóbb 40 csapat fogadta el meghívásunkat, ahol kitűnő sportbarátságok alakultak ki. Két ízben is, egyesületünk, Országos elődöntőnek is házigazdája volt, és számtalan régió döntőt rendezett. Büszkén mondhatjuk, a szakma nagy megelégedésére.

A gyermekeknek szeretnénk mindent megteremteni a mozgáshoz, természetesen úgy hogy figyelünk arra: hogy a sportolás ne menjen a tanulás rovására. Hátrányos helyzetünkből adódóan nagyon nehéz a szükséges felszereléseket, eszközöket, vagy akár a terembérlést is biztosítani. Önhibánkon kívül hátrányos helyzetű településnek, körzetnek minősülünk, ráadásul nagyon messze vagyunk bármely megyeszékhelytől. De töretlen erővel megyünk előre, hiszen egy csillogó szemnél nincs szebb látvány. Összességében egy idézet a legmegfelelőbb a tevékenységünk kifejezésére: „Ez a sportág a szerelmünk, a szerelemért pedig áldozni kell”   /Gyulai Márton/

 

1; HELYZETELEMZÉS:

A Sárospataki Utánpótlásnevelő Sportiskola Egyesület, röviden a SUSI, 2007-ben alakult. A komoly szakmai munka mellett a gyermekek egészségre nevelése is egyik fő célunk között van. Az elhivatott edzők heti három alkalommal, három helyszínen tartanak foglalkozásokat.  A Sportiskola a korszerű képzés és edzésmunka mellett, egyik legfontosabb feladatának tekinti a versenyeztetés kérdését, hiszen egy mérkőzés száz edzéssel is felérhet. Így remélhetőleg olyan játékosok kerülnek ki a SUSI kötelékéből, akik megfelelően öregbítik Sárospatak város hírnevét, és nemcsak a sportpályán, de az élet minden területén is megállják a helyüket. A SUSI „falain” belül jelenleg a következő csapatok edzenek: U12 lány; U11 lány; U10 fiú; U9 fiú; U8 fiú. A SUSI megmutatta, hogy létezik a szülők körében is igény, és ez a város határain túlra is kiterjed. A Sportiskolábana sárospataki gyermekek mellett, Karcsáról; Kenézlőről; Sátoraljaújhelyből; Hercegkútról; Sárazsadányból, Makkoshotykáról; Pácinból; Erdőhorvátiból; Vámosújfaluból; Vajdácskáról és Szerencsről is bejárnak a tanulók, amely figyelemre méltó. . Az egyesületünknek együttműködési megállapodása van a Miskolci Sportiskolával, a Sárospataki Torna Club-bal (ahol a gyermekek tovább folytatják pályafutásukat - U13-tól felfelé) és a lengyel székhelyű Tyczyn város sportegyesületével is. Sőt, kiváló a kapcsolatunk a Debreceni Sportiskolával; a Nyírsulival; a Ferencvárossal; a Hort SE-vel; az ASI-val és a Kazincbarcikával is. Szakembereink megszállottságát és gyerekeink tehetségét próbáljuk meg hatékonyabban kiaknázni. Edzéseinkhez óriási segítséget nyújt Sárospatak Város Önkormányzata; a Városi Uszoda; a Miskolci Egyetem Árvay József Gyakorló Általános Iskolája - Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola; a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola; a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája; az Árpád Vezér Gimnázium. Az egész város egységes és tesz a körzet minőségi kézilabdájáért, a kézilabda utánpótlás-neveléséért. A magyar kézilabda jövője függ attól, hogy ilyen kis térségekben is legyen összefogás a sportoló nemzet megvalósítása érdekében. A versenyeztetés kérdését is fontos tényezőnek tartjuk, megfelelő mértékben. Ezért minden csapatunknak 3 tornát szervezünk éves szinten. Ebben benne van a Gyermeknapi Sportfesztivál is, ahol két nap, több mint 45 csapat vesz részt, 4 korcsoportban. A kupáink szinte az egész országot átfogják, hiszen elfogadták már a meghívásunkat a következő csapatok: Budapesti Honvéd, Nyírsuli; MISI – Miskolci Sportiskola, Vác, Debreceni SI, DVSC, Kazincbarcika, Hatvan, Gyöngyösi Sportiskola, Salgótarján, Szeghalom, Mátészalka, Fehérgyarmat, Hajdúnánás, Mezőnagymihály, Dunakeszi, Ózd, Karcsa, Pálháza, Tiszavasvári, Tiszaújváros, Szerencs, Újfehértó, Girincs, Tokaj DSE, Sátoraljaújhely SE, Nagyrozvágy. Megpróbálunk minden eseményen kettő hazai csapatot elindítani, ezáltal mindenkinek lehetőséget adni, hiszen nem tudni kiből lesz a következő Kovács Péter.

 

2; CÉLJAINK:

Szeretnénk sportiskolánkban egyre több gyermeknek lehetőséget adni a sportolásra, ezáltal a KÉZILABDÁT népszerűsíteni és új sportcsoportokat létrehozni, az óvodáskórtól. Mivel U12 és alatti korosztállyal dolgozunk, ezért fontos feladatnak tartjuk a tanulók létszámának növelését, majdani megduplázását. Sőt, 2011 szeptemberétől új szemlélettel szeretnénk bővíteni egyesületünket, ez pedig - a városunkban oly népszerű, és országos eredményeket hozó - leány SZIVACSKÉZILABDA, óvodáskórtól való elkezdését. Sportszakmai céljaink között van az is, hogy megfelelő pályákon, sportcsarnokokban tudjuk az edzéseket elvégezni. Az Európai szintű tárgyi (infrastruktúra) és személyi feltételeket eddig nem mindig tudtuk biztosítani, de úgy érzem mindent megtettünk érte. A gyermekeknek szeretnénk megfelelő számú versenyt (elsősorban Magyarországon), utaztatást (együtt utazik a csapat, és nem külön viszik Őket a szülők), felszerelést (megfelelő minőségű mez, melegítő...) és - a fejlődésük érdekében elengedhetetlen - eszközöket (bója, dobófal, megfelelő mennyiségű labda...) megteremteni. Egy - egy rangos eseményre (válogatott mérkőzés) is szeretnénk elvinni sportolóinkat. Fontosnak tartjuk az edzők képzése mellett, a megbecsülésüket is, amit eddig nem mindig tudtuk biztosítani. Az edzőinknek szakedzői képesítésük, sőt minden szakember testnevelő tanár is egyben. Egyesületünk gazdasági modernizációja, gazdasági működésének, átláthatóságának megvalósítása és biztos anyagi hátterének megteremtése is kiemelt céljaink között van.

3, A MEGVALÓSÍTÁS ESZKÖZEI:

Ahhoz, hogy több csapattal tudjunk dolgozni, az iskolákkal (nem csak sárospataki) való kapcsolatot fogjuk mélyíteni. Több toborzási lehetőséget fogunk biztosítani, több szülői értekezletre fogunk elmenni. Ezáltal a szülőket személyesen fogjuk tájékoztatni a SUSI új lehetőségeiről. Új leány szivacskézilabda szakosztályt indítunk sportiskolánkban. Megfelelő borítású termekben fognak edzeni gyermekeink, hiszen eddig a bérleti díjakat nem mindig tudtuk megfizetni. Eddig is jó kapcsolatunk volt, azokkal a sportegyesületekkel, akikkel együttműködési megállapodást kötöttünk, de ezután - a gyerekek tehetséggondozása és a fiatal játékosok élvonalba kerülése miatt – még több egyesülettel vesszük fel a sportszakmai kapcsolatot. Az edzőinket minden továbbképzésre elküldjük, ahol a fejlődésük biztosított. Felvesszük a kapcsolatot aerobic edzővel és egészségügyi szakemberrel is, akik segíteni fognak a továbblépés érdekében. A SUSI eddig is remek kapcsolatot ápolt a médiával és eddig is üzemeltetett weblapot. Ezután még több sajtótájékoztatóra és külső kommunikációra lesz szükség, annak érdekében, hogy minél többen meg tudják milyen  specifikus munka folyik nálunk. Nemzetközi kapcsolatainkat pedig bővíteni szeretnénk (Ausztria; Németország).

 

Egyes korosztályok[1]2011/12-es évadra[2]felkészüléséhez, versenyeztetéséhez és foglalkoztatáshoz szükséges költségek

Korosztályos sportolók létszáma (fő)

Jogcím

Összesen (Ft)

U12  –12 FŐ

Sporteszköz, sportfelszerelés beszerzése

650.000

U12  – 12 fő

Gyógyszerek, diagnosztikai eszközök

80.000

U12  – 12 fő

Személyszállítási költségek

220.000

U12  – 12 fő

Nevezési költségek[3]

80.000

U12  – 12 fő

Rendezési, felkészítési, képzési költségek[4]

180.000

U12  – 12 fő

Verseny- és játékengedélyek kiállításának költségei[5]

50.000

U12  – 12 fő

Sportlétesítmény, sportpálya bérleti díja

270.000

U12  – 12 fő

Felkészítéssel, edzőtáboroztatással és versenyeztetéssel közvetlenül összefüggő szállás és étkezés költsége

120.000

U12  – 12 fő

A programban résztvevő sportszakemberek személyi jellegű ráfordításai

600.000

U12  – 12 fő

Logisztikai költségek (csak bérlet) – kivéve személygépkocsi és motorkerékpár

0

 

Összesen:

2.250.000Ft

UGYANEZ - MINDEN CSAPATRA!

 

 

Összes utánpótlás-nevelés ráfordítása (Ft)

Összesen (Ft)

Önrész (Ft)

Igényelt támogatás (Ft)

2011/12-es támogatási időszak

777.000

6.993.000

7.770.000

2012/13-as támogatási időszak

-

-

-

2013/14-es támogatási időszak

-

-

-

2014/15-ös támogatási időszak

-

-

-

Összesen:

777.000

6.993.000

7.770.000

 

TÁRSADALMI HATÁSOK:

A, A gyermekek előtt mindig nyitva volt az út a SUSI-ba. Így is volt olyan tanuló aki nem fért be valamelyik kertbe. De a hitvallásunk az, hogy nem lehet tudni előre, kiben milyen tehetség rejlik. Így létre tudunk hozni, akár korsztályos „B” csapatot is.

B, Egészséges, testi fejlődés biztosítása (Pl. testápolással, öltözködéssel, táplálkozással, étrenddel kapcsolatos ismeretek)

C, Az emberi vetélkedés, versengés sajátos formája, ahol hagyományok, történetileg alakult szabályok alapján törekszenek jobb teljesítményre. A közösség szerepe, pozitív hatással van a társadalmi beilleszkedésre, mert a közösségben a problémamegoldó képesség, a kommunikáció, a hazaszeretet, a bűnmegelőzés, az életmódot-alakító tényezők (pl.: példamutatás) és az erkölcsi, akarati tulajdonságok is fejlődnek.

GAZDASÁGI HATÁSOK:

D, Az, hogy Nemzetközi és országos tornákat szervezünk, nemcsak a gyermekeknek jelent előnyt, hanem a városnak is, hiszen a sportturizmus fontos kapocs lehet a SUSI és a város életében. Az évek során sok szülő, hozzátartozó kísérte el gyermekét Sárospatakra (külföldiek is), akik utána visszajöttek, adott esetben nyaralni, vagy egyéb indokkal.

E, Kommunikációnk fejlesztése (SUSI újság, internetes portálok, írott sajtó, dvd-k a versenyekről, sajtótájékoztatók), még több tanulót sodorhat a sportiskola „falai” közé, ráadásul több támogató is felfigyelhet egyesületünk működésére.

F, Mivel lehetőségünk lesz rá, hogy az egészséges életmódra (táplálkozás, mozgás) neveljük – szakemberek segítségével – gyermekeinket, ezért felnőtt korban kevesebbet kell gyógyszerre, haszontalan és káros szenvedélyekre és egészségtelen ételekre, italokra költeniük. Ráadásul a gyermekeiknek is ezt fogják közvetíteni!

G, Azok a játékosok, akik a SUSI-ból indulva lettek NBI-es vagy esetleg válogatott sportolók, egyrészt megfelelően tudják öregbíteni a városunk, térségünk hírnevét, másrészt komoly pozícióba kerülve, akár gazdasági és erkölcsi segítséget is tudnak majd nyújtani.

 

SZAKMAI FEJLESZTÉS: 

1, UTÁNPÓTLÁS NEVELÉS:

A, Megfelelő pályákon, sportcsarnokokban edzéseket vezetni, így az edzésszámot növelni,

B, Megfelelő számú versenyt biztosítani sportcsoportjainknak, így az ország több településére eljutni, lehetőséget adva a sportszakmai fejlődésre,

C, Fontos feladat az autóbusszal történő utaztatás biztosítása, ami egyben egységessé is teszi a csapatot,

D, Megoldandó feladat kapus és aerobic edző alkalmazása, továbbá a kondicionáló terem kialakítása,

2, OKTATÁS, NÉPSZERŰSÍTÁS, SZAKTUDÁS:

E, A 2011/2012-es szezonban igyekszünk egyre több gyermeknek lehetőséget adni a sportolásra, ezáltal a térségünkben – ahol kevés egyesület foglalkozik a sportág utánpótlás nevelésével – népszerűsíteni fogjuk a KÉZILABDÁT,

F, Idei célunk új sportcsoportok létrehozása az óvodás kórtól, tehát a szivacskézilabda megismertetése az intézményekben és a szülők körében,

G, Kiemelt célunk edzőink képzése, szakmai fejlesztése,

H, Idei feladatunka leány kézilabda felkarolása, népszerűsítése, felmenőrendszer biztosítása településünkön (mivel városunkban nincs női felnőtt csapat),

MOTIVÁCIÓS, ESZKÖZ ÉS STRUKTURÁLIS FEJLESZTÉS:

I, Célunk megfelelő minőségű felszerelést biztosítani (mez, melegítő, cipő…). Ez egyben kiváló motivációs eszköz is egyben,

J, Tervezzük megfelelő eszközök (bója, dobófal, megfelelő mennyiségű labda...) beszerzését – ez motivációs eszköz is egyben,

K, Szeretnénk a Magyar válogatott mérkőzéseire elutazni, ezáltal megmutatni a sportolóinknak, hogy hova lehet eljutni – ez motivációs eszköz is egyben,

L, Feladatunk: a minőségi képzéshez Európai szintű tárgyi (infrastruktúra) és személyi feltételeket biztosítani,

 

GAZDASÁGI FEJLESZTÉS:

 

1. KOMMUNIKÁCIÓ

M, Egészségügyi szakemberrel történő, heti kommunikáció, az egészséges étkezés és életmód érdekében,

N, Médiákkal történő kommunikáció fejlesztése, honlapunk naprakészsége, angol nyelvű fordítása,

O, Nemzetközi kapcsolataink megerősítése, bővítése,

P, Specifikus felmenőrendszer biztosítása, együttműködési megállapodás NBI-es egyesületekkel (pl.: DVSC, Debreceni SI),

Q, SUSI évkönyv és ajándéktárgyak létrehozása

R, már nem használt eszközök átadása, kisebb egyesületeknek (!)

2. FINANSZÍROZÁS

S,Célunk: edzőink szakmai és erkölcsi megbecsülése mellet, az anyagi megbecsülés is,

T, Feladatunk: egyesületünk gazdasági modernizációja, gazdasági működésének, átláthatóságának megvalósítása és biztos anyagi hátterének megteremtése.

 

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár
Szavazás
Mikor alakult a SUSI?
2000
2002
2006
2007
2008